Bezorgde burgemeester: ‘Discipline is en blijft noodzaak’

Gepubliceerd op: maandag 27 juli 2020 | 10:52

Burgemeester Marianne Schuurmans heeft een boodschap voor alle Haarlemmermeerse inwoners en ondernemers. Jong, oud, man, vrouw, voor allemáál: “Alsjeblieft beste mensen, houd je aan de coronaregels.” Ze klinkt bezorgd en streng tegelijk.

Op scherp 
Dat een recesperiode in coronatijd niet zonder zorgen zou zijn, stond van tevoren al een beetje vast. Dus burgemeester Marianne Schuurmans stond en staat op scherp, ook in vakantietijd. Door de actuele ontwikkelingen ziet ze zich nu genoodzaakt haar zorgen te delen. Dat heeft ze kort geleden al gedaan met de fractievoorzitters en nu doet ze dat met de inwoners en de ondernemers. Ze roept hen op tot een hernieuwde discipline:  “Alsjeblieft beste mensen, houd je aan de regels.” Ook dringt ze aan op een strengere handhaving. 

Hillegom 
Met een kaartje erbij van de RIVM dat het aantal gemelde besmettingen tussen 8 en 21 juli toont, is het niet zo moeilijk om de zorgen van de burgemeester te begrijpen. De teller voor Haarlemmermeer staat op 33 besmette personen. Burgemeester Schuurmans: “Dat zijn er zes méér dan in Hillegom dat nu zo in het nieuws is vanwege een uitbraak hoogstwaarschijnlijk in een kroeg tijdens een feestje. Daarbij zijn 23 mensen besmet geraakt. Die zijn inmiddels in contact geweest met misschien wel honderden anderen. De verspreiding kan héél hard gaan, laten we dat niet vergeten.” En: “Hillegom mag dan onder een andere veiligheidsregio vallen en zelfs in een andere provincie liggen, namelijk Zuid-Holland, Beinsdorp ligt er pal tegenaan! De brug over de Ringvaart die ertussen ligt, houdt corona niet tegen.” 

“Wat wel helpt, is besmette mensen isoleren. De GGD is hiertoe in staat. Dat kan met bron- en contactonderzoeken. Zo loopt de GGD haardjes na. Als iedereen zich vervolgens aan de quarantaine houdt, gaat dat allemaal goed. En laat je testen bij de minste twijfel via 0800 1202”, aldus de burgemeester.  

Gedrag 
“Het zijn niet alleen de cijfers die me zorgen baren, het is ook het gedrag”, vervolgt ze. “De discipline die we lange tijd wél aan de dag wisten te leggen, ebt nu weg. Ik krijg signalen dat mensen ondanks geconstateerde besmettingen naar werk gaan, dat er feestjes worden gevierd, bijeenkomsten zijn en kroegentochten worden gehouden waarbij na enkele drankjes afstand houden niet meer nodig wordt gevonden. Het lijkt een beetje hierop: hoe meer versoepeling van de maatregelen, hoe minder discipline. Misschien wel begrijpelijk maar op geen enkele manier goed te praten.” 

Discipline 
“De gevolgen kunnen desastreus zijn. Dat weten we met zijn allen. De doden, de zieken, de gezondheidsrisico’s, de overbelaste zorg, de economische effecten van de lockdown, de vereenzaming enzovoort. Zo lang geleden is het toch niet dat de ellende bijna niet meer was te overzien, dat er nog geen licht aan het einde van tunnel was?” 

“Corona ligt nog steeds op de loer en wacht op een nieuwe kans om fors uit te breken. Laten we dat virus die kans niet geven en tegelijk onze levens zo leefbaar en aangenaam mogelijk houden. Dat kan op maar één manier: met discipline, door je aan de regels te houden. Houd dus anderhalve meter afstand, vermijd drukte, was je handen, werk zo veel mogelijk thuis, hoest en nies in je elleboog, schud geen handen. En bij klachten blijf je thuis en laat je je testen. Alsjeblieft beste mensen, houd je aan de coronaregels.” 

Haarlemmermeer Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Haarlemmermeer Business Plaza biedt alle ondernemers uit de regio Haarlemmermeer een uniek platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL