Van Wob naar Woo, in Haarlemmermeer gaat dat zo!

Gepubliceerd op: donderdag 28 april 2022 | 11:56
Per 1 mei volgt de Wet open overheid (Woo) de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) op. Deze nieuwe wet heeft als doel overheden, dus ook de gemeente Haarlemmermeer, nog transparanter te maken. Als onderdeel daarvan zullen alle overheden actief steeds meer informatie vooraf openbaar maken.

Wat gaat veranderen met de Woo? En wat blijft gelijk?
Naast het actief publiceren van informatie, is het net als bij de Wob mogelijk nog steeds verzoeken in te dienen om informatie openbaar te maken. Mensen krijgen daar nu meer mogelijkheden voor. Dat kan bij voorkeur digitaal met het nieuwe e-formulier dat te vinden is op de website van de gemeente. Snel en eenvoudig. Maar een verzoek kan ook nog steeds per post of per e-mail worden ingediend.  

Met de nieuwe wet worden overheden nog transparanter.

Contactpersoon
Nieuw is ook dat dat er een contactpersoon is, waaraan iedereen vragen over de Woo kan stellen. De contactpersoon kan ook helpen met het goed formuleren van het Woo-verzoek, zodat de gemeente snel de juiste gevraagde informatie kan toesturen. De contactpersoon is bereikbaar via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of telefonisch via het algemene nummer van de gemeente (0900-1852). 

Waar is de informatie die de gemeente al openbaar maakt te vinden?
De gemeente Haarlemmmermeer maakt al veel informatie openbaar. Op de website staat deze openbare informatie te lezen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken over onder andere bouwen, wonen en vergunningen. Ook informatie over de gemeentelijke organisatie, het bestuur en de gemeenteraad is daar te vinden. Samen met de Rijksoverheid werken alle gemeenten in Nederland aan een special online platform, waarop alle gemeenten in Nederland straks centraal hun informatie gaan publiceren. De bouw van dit platform is nog niet klaar, maar zodra dit gereed is informeert de gemeente hierover. 

Tot die tijd is alle informatie te vinden op de website van de gemeente Haarlemmermeer en met het e-formulier is een Woo-verzoek in te dienen als mensen nog informatie missen. Of neem contact op met de Woo-contactpersoon.

Haarlemmermeer Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Haarlemmermeer Business Plaza biedt alle ondernemers uit de regio Haarlemmermeer een uniek platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL